Léčivá pohanka (nejen) pro šestinedělky

O teplomilné rostlině s poetickým názvem pohanka už jste určitě slyšeli. Není to žádná novinka. Nejstarší archeologické nálezy semen pohanky se datují do doby železné. V našich končinách ji známe zhruba od 13. století, kdy se k nám dostala zřejmě za pomoci tatarských nájezdníků. Možná ale nevíte, jak moc je pohanka prospěšná (nejen) šestinedělkám.Pohanka květ

Některé maminky (včetně mě) začnou už během těhotenství trápit křečové žíly. Neméně častý je ale také větší výskyt křečových žil po porodu. V šestinedělí se můžete potkat i s nepříjemnými hemoroidy. Lepší než čekat, jestli zrovna vy budete mít štěstí a tyhle problémy se vám vyhnout, je samozřejmě prevence.

Díky vysokému obsahu rutinu působí pohanka léčivě na cévy v celém organismu a vrací jim pružnost. Pravidelná konzumace pohanky (min. 3x týdně) spolu s pitím odvaru ze lněného semínka a zvýšeným příjmem vlákniny prý dokonce dokáže vyléčit hemoroidy už během jednoho měsíce. Velmi výhodná je ovšem pohanka i v případě popraskaných žilek v oku či v obličeji a při zvýšené krvácivosti. Mimochodem ženám mimo šestinedělí by se pak pohanka mohla hodit, pokud trpí silnou či déletrvající menstruací.

Kromě rutinu obsahuje pohanka i další látky, které naše tělo ocení, jako je třeba draslík, fosfor, vápník, železo, zinek či vitamíny skupiny B a vitamín E. 

Základní složení mechanicky loupané pohanky (minerály, vitamíny, aminokyseliny)

 mg/100 g
Vápník120
Železo4
Hořčík390
Fosfor320
Draslík450
Měď1
Mangan3,5
Zinek0,9
Vitamín B14,2
Vitamín B21,1
Vitamín B60,2
Vitamín E4,1
Cholin44
Niacin2,1
Rutin6,5
Isoleucin0,37
Leucin0,57
Valin0,51
Methionin0,17
Cystein0,19
Phenylalanin0,37
Tyrosin0,2
Threonin0,38
Tryptophan0,14
Lysin0,57
Arginin0,78
Histidin0,21

Abyste ale měli z pohanky co největší užitek, je třeba dodržovat několik jednoduchých rad:

  1. Kupujte pohanku zpracovanou šetrným mechanickým loupáním –  v ČR takto pohanku už přes 150 let zpracovává Pohankový mlýn Šmajstrla ve Frenštátu pod Radhoštěm, nebo novější bezlepkový mlýn společnosti PRO-BIO ve Starém Městě. Při termickém zpracování pohanky se ničí vitamíny, mění se také chuť pohanky a nemůžete ji spařit – viz bod 2.
  2. Mechanicky loupanou pohanku nevařte, pouze spařte vařící vodou a nechejte nabobtnat pod utěrkou (na 1 díl pohanky 2 díly vody). U termicky loupané pohanky tento postup nejde použít. Aby změkla, musí se dlouho vařit, a tím se v ní ničí další vitamíny a minerály.
  3. Nezapomeňte přidat vitamín C, který násobí účinky rutinu (přidejte k pohance syrovou zeleninu, nebo třeba lehce zakápněte citronem).

Pohanku můžete v kuchyni připravovat na tisíc a jeden způsob. Jako součást polévek, přílohu, hlavní jídlo, dezert, součást pomazánek. Naslano, nasladko, jak je libo.

Pokud potřebujete do těla rychle a efektivně dodat rutin, vyzkoušejte taky odvar z pohankových slupek. Slupky zpravidla seženete velmi levně v prodejnách zdravé výživy (pro představu, minulý týden jsem kupovala 200 g za 10 Kč). Příprava odvaru je pak velmi jednoduchá. Na jeden litr vody potřebujeme 4 lžíce slupek. Převařenou vody, která nesmí být teplejší 80 stupňů, zalejeme slupky a necháme luhovat 20 minut, nebo klidně až do vychladnutí vody. Potom slupky scedíme a odvar doplníme vitamínem C (citronovou šťávou, nebo třeba nakrájeným jablkem, fantazii se meze nekladou). Odvar z pohankových slupek

Zajímavou alternativou je i pohankový med, který taky obsahuje velké množství rutinu. Je tmavý, méně sladký než jiné druhy medů. Narozdíl od odvaru z pohankových slupek je ale poměrně výrazný. Chutí i vůní. Nezapomeňte, že pokud si nechcete zničit rutin, nesmíte dávat med do horkého čaje. Stačí chvíli (2-3 minuty) počkat, až čaj vychladne.

Jak jste na tom s pohankou? Zkusili jste už odvar z pohankových slupek nebo pohankový med? Pomohl vám? Dejte nám vědět v diskuzi pod článkem nebo na naší stránce na Facebooku.

 

SOUTĚŽ

Pro vaši lepší představu, jak si doma připravit pohanku, jsem pro vás na návštěvě Pohankového mlýna Šmajstrla pořídila kuchařku Pohanka ve mlýně a v kuchyni, která obsahuje 151 pohankových receptů. Stejnou knihu mám doma a čas od času v ní zapátrám. Recepty si většinou upravuji podle své potřeby, ale jako zdroj inspirace je kuchařka opravdu dobrá. O nový výtisk budeme soutěžit do 26. února 2018. Stačí napsat na adresu info@sestinedelky.cz, který vitamín násobí účinky rutinu. Výherce vylosujeme.

 


Při přípravě článku jsem čerpala především z knihy Pohanka ve mlýně a v kuchyni. Recept na odvar z pohankových slupek pak pochází přímo z Pohankového mlýnu Šmajstrla, kam tímto posílám své díky!

(Čteno 5,341x)
Líbil se Vám článek? Sdílejte 🙂

You may also like...