Tradiční šestinedělní polévka – babiččin slepičí vývar

Přestože se dnes slepičí vývar považuje za tradiční polévku pro šestinedělky, nebylo tomu tak vždy. Jak jsme se dočetly v knize Pravá pomoc v těhotenství, při porodu, v šestinedělí a při ženských nemocech z roku 1875, slepičí polévka byla původně vesnickou náhražkou za hovězí vývar. Protože ale narozdíl od slepičího masa byl toho hovězího nedostatek a řezníků ostatně taktéž, nosil se novopečené mamince vývar slepičí.Slepice

Oblibu si zachoval až dodneška, protože maminkám skutečně dokáže dodat po porodu sílu.

Recept na tuto až notoricky známou pochoutku tedy nemůže na našem blogu chybět. Zvlášť když jste si o něj, milé dámy, psaly. Různých receptů na slepičí polévku najdete na internetu spousty. Ten náš pochází od Anetiny babičky, výborné to kuchařky.

Přestože si možná představujete, že příprava může být složitá, je to ve skutečnosti naopak. Jen nějakou chvíli trvá. Vyhraďte si na ni minimálně 4 hodiny. Nemusíte ale stát u plotny celou dobu, co se slepice bude vařit 🙂 Celkově příprava zabrala maximálně 45 minut čistého času, včetně strouhání a krájení kořenové zeleniny. Polévku si samozřejmě můžete připravit i dopředu a zamrazit pro případ, že by vaše sestinedělí bylo náročnější.

Ingredience:

  • slepice,
  • kořenová zelenina dle vašeho výběru,
  • větší cibule,
  • 3 stroužky česneku,
  • popř. polévkové koření, nudle a slepičí játra.

Dejte si záležet na výběru té správné slepice. Čím je slepice starší, tím lepší. Nejspíš asi také nebudete toužit po tom, aby v sobě měla různé chemické látky, antibiotika atd., která by pak přešla do mateřského mléka. Najděte si tedy pokud možno bio slepici z ověřeného zdroje.Slepice

Zvažte si předem, zda budete chtít do polévky přidat také cibuli a česnek. Přestože v polévce se takové množství cibule a česneku ztratí a já osobně bych na nich ještě přidala, obě potraviny nejsou pro kojící maminky doporučovány, protože mohou nadýmat. Na druhou stranu ne každé miminko po nich má zažívací problémy. Moje dcera třeba cibuli a česnek toleruje od malička, možná protože jsem je v poměrně velkém množství konzumovala už v těhotenství. Záleží tedy na vás a vašich stravovacích návycích.

Jak na to?

Nejprve vložte slepici do hrnce. V osolené vodě ji vařte pomalu a dlouho, minimálně tři hodiny.

Pak přidejte všechnu kořenovou zeleninu, cibuli a česnek, popř. polévkové koření. Nechte ještě chvíli vařit, až bude měkké nejen maso, ale i zelenina.

Polévku přeceďte a maso jemně nakrájejte. Tohle je ten moment, kdy si určitě budete chtít chvíli počkat, než slepice trošku vystydne 🙂

Ještě můžete doplnit nudle. Já jsem zvolila rýžové jakožto bezlepkové. Můžete také přidat slepičí játra. Obsahují hodně železa a dalších živin, pro šestinedělky jsou tedy jako dělaná.

Dobrou chuť a hodně síly!

Šestinedělní polévka

Vyzkoušely jste už náš recept na šestinedělní polévku? Dejte nám vědět, jak vám chutnala!

(Čteno 13,334x)
Líbil se Vám článek? Sdílejte 🙂

You may also like...