Cukry

Od prvního hltu mateřského mléka, které je bohaté na laktózu (mléčný cukr), se učíme bažit po sladké chuti.

Shetreatová – Kleinová, M.: Léčba zemí: Průvodce výchovou zdravých dětí v nezdravém světě, s. 111.

Nemá smysl se sladkému bránit ani při kojení. Navíc naše tělo v tomto období energii i v podobě cukrů potřebuje. Důležité ovšem je, z jakých zdrojů je budete čerpat.

Doporučují se především potraviny s relativně nízkým glykemickým indexem, jako jsou celozrnné obilniny, luštěniny, oříšky.  Místo bílé mouky volte celozrnnou, která obsahuje více živin a navíc má nižší glykemický index. Tabulku s glykemickým indexem potravin najdete např. tady.

Pozor na skryté cukry

Naopak přemíra jednoduchých cukrů není vhodná takřka pro nikoho, kojící ženy nevyjímaje. Kromě obezity mohou podle prof. Brázdové cukry způsobit také cukrovku, nemoci srdce a cév, nebo nádorová onemocnění. Množství cukrů v potravě také vede k rozmnožení kvasinek ve střevě a moučnivce (dnes už k poměrně časté zdravotní obtíži u novorozenců).

Cukry se dnes přidávají do množství konvenčních potravin, kde byste je nutně nečekali. Najít je tak můžete v pečivu, v salátových zálivkách, jogurtech, dochucovaných minerálních vodách, instantních kaších, sterilované zelenině atd.

Cukr poznáte ve složení výrobku buď slovem končícím na -óza (glukóza, fruktóza, laktóza, maltóza, dextróza atd.), nebo ve spojení se slovy „cukr“, „sirup“ nebo třeba „slad“.

Tvrzení výrobce, že výrobek je „bez přidaného cukru“ může být zavádějící. I nedoslazované energetické, proteinové tyčinky, vitaminové nápoje, nebo džusy samozřejmě obsahují cukry.

Nenechte se zmást značkou „bio“ – bio třinový cukr je jednoduchý cukr, i když je v bio kvalitě 🙂

Zdravé sladkosti

Zatímco rafinovaný cukr a další sladidla (včetně nektaru z agáve apod.) nenabízejí kromě sladké chuti nic navíc, některá přírodní sladidla v neupravené formě mohou být i zdraví prospěšná. Také v těchto případech ale platí, že střídmá konzumace je pro naše tělo nejlepší.

Vyzkoušejte:

  • čistý javorový sirup – čím tmavší, tím více prospěšných látek; je bohatý na minerály, vitamíny, aminokyseliny a další látky; současné studie ukazují, že zřejmě mj. dokáže mírnit zánětlivou reakci v těle;
  • třtinovou melasu – má v sobě víc antioxidantů než borůvky, obsahuje také množství hořčíku, vápníku a draslíku; mj. podporuje střevní peristaltiku (uleví při zácpě),
  • datlový cukr (na hrubý prášek rozemleté sušené datle) – má stejný nutriční profil jako datle (hodně vlákniny, minerálů, vitamínů a antioxidant), nerozpouští se dobře v tekutinách, ale je výborný na pečení (nahradí klasický cukr v poměru 1:1),
  • odpařený třtinový cukr – výborný zdroj antioxidačních látek, mj. mírní výkyvy glykemie,
  • med od včelaře – tepelně neupravený med naprosto unikátně a velmi účinně prospívá lidskému organismu – od imunitního systému, přes játra až po mozek, pomáhá při hojení ran, má významné antimikrobiální účinky atd.

Nebojte se ani trošky kvalitní čokolády (z nepražených kakaových bobů bez přidaných cukrů, mléka či ztužených tuků). Kakao je díky účinným složkám teobrominu a teofylinu pro naše tělo velmi výhodné. Vyvolává příjemné uvolnění, napomáhá lepšímu soustředění, snižuje krevní tlak, podporuje kognitivní funkce či reguluje hladinu tuků v krvi.


Zdroje:

Brázdová, Z.: Výživa těhotných a kojících žen: rukověť, nakladatel Vladimír Smrčka, 2004.

Hronek, M. – Barešová, H.: Strava těhotných a kojících, Forsapi, 2012.

Shetreatová-Kleinová, M.: Léčba zemí: Průvodce výchovou zdravých dětí v nezdravém světě, Práh, 2016.

error: Obsah si chráníme:)